Contact Us

Privacy Policy

Your privacy is important to us. This Privacy Policy explains our policy on collecting, using and disclosing your Personal Information in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and the laws of Malaysia. The Personal Information which you provide to us now or from time to time or have provided to us previously will be used and processed, and continued to be used and processed by us, in accordance with this Privacy Policy (as amended, varied or revised from time to time). By providing your Personal Information to us, you are consenting to this Privacy Policy and the collection, use, access, transfer, storage and processing of your personal information as described in this Privacy Policy. We may amend, vary or revise this Privacy Policy from time to time. If we revise the Privacy Policy, we will post the changes on our website.

In this Privacy Policy,

"Loob" means Loob Holding Sdn Bhd (Registration No.: 201001021759 (905529-P)).

"Personal Information" means any information in our possession or control that relates directly or indirectly to you (or any other individual) to the extent that you (or such other individual) are identified or identifiable from that information or from other information in our possession.

"Products and Services" means any products or services offered by Loob.

"We", "us" or "our" means Loob.

"Loob Group" means Loob Holding Sdn Bhd and includes its subsidiaries, related and associate companies.

1. Personal Information

1.1 What we collect from you

In order for us to provide you with our Products and Services, we may require you to disclose certain Personal Information, such as:

  1. personal details such as name, identity card number, age, gender, nationality, date of birth, address, telephone number, email address and other details.
  2. information in connection with Products and Services you have purchased from us or have registered with us for purchase, services, information, updates, inquiries, etc.
  3. personal interests or preferences such as language, product or content interests, communicating and marketing preferences.
  4. other information that are, have been or may be collected by us or which you provide to us, from time to time, in connection with any service, transaction, contest, survey, promotion, questionnaire, forms or communication with us.
  5. your photo and other image, by way of video surveillance installed in some parts of our premises as part of our security infrastructure.
  6. your username, password, profile picture and other identifiers to access Tealive mobile application.
  7. payment information (including bank account or debit/credit card details) when you make payment through our Tealive mobile application,Tealive Card or your e-wallets.
  8. Information about your general interest by accessing cookies stored on your computer and mobile phone when you visit our website

1.2 How your Personal Information is collected

Your Personal Information may be collected directly from you or your authorized representatives including:

  1. when you sign up to purchase the Products and Services or register your interest with us to purchase or to obtain information, services and updates on the Products and Services.
  2. when you sign up to set up your account in our Tealive mobile application.
  3. when you visit our website or social networking sites.
  4. when you enter contests, marketing events or respond to surveys, promotions or questionnaires.
  5. when you play our online games.
  6. from third party sources such as credit reference agencies, fraud prevention agencies and publicly available sources of information or our brand partners whom we collaborate with
  7. pursuant to any transaction or inquiry or communication made with or to us.
  8. when you fill in prize claim forms.

1.3 Purpose of collecting and processing your Personal Information

Your Personal Data will be processed by us or such other third parties (as the case may be) such as our affiliates, sponsors, partners, auditors, consultants, lawyers, advisors, government bodies, or such other relevant parties for the following purposes:

  1. to process your application, inquiry or request.
  2. to provide the Products and Services to you including providing you with information and updates.
  3. for administrative and internal operations purposes (including but not limited to product development, training, testing, research, troubleshooting, accounting and payment) and to facilitate administration and management to give effect to commercial transactions as you may require.
  4. to respond to your queries.
  5. to produce data, reports and statistics which have been anonymized or complied in a manner that does not identify you as a specific individual
  6. to help us monitor and improve our Products and Services.
  7. to comply with applicable laws, proceedings or inquiries from regulatory authorities, and enforcement agencies.
  8. to enforce and/or defend any of our rights.
  9. to maintain records required for security, claims or other legal purposes.
  10. to market and promote other products and services that are or may be offered by us or our partners from time to time; and/or
  11. any other purposes as we may reasonably determine from time to time to the extent permitted by applicable laws.

1.4 Sensitive Personal Data

We do not collect information categorized as “Sensitive Personal Data” from you. In the event the collection of such information (which include medical history and conditions, religion, and political belief) is imminent, we will seek for your explicit consent.

1.5 Necessity of Collection

It is necessary for us to collect and process your Personal Information in order for us to effectively provide the Products and Services to you. If you choose to not supply us with your Personal Information, do not consent to our privacy notice or withdraw your consent herein, we may not be able to provide you with certain products and Services, if at all.

1.6 Data Retention

We will retain your Personal Information in compliance with this Privacy Policy for the duration of your relationship with us, or for such period as may be necessary to protect our interest or where otherwise required by law. We shall then immediately dispose of the Personal Information after this time.

1.7 Your Consent

By providing your personal Information to us, you consent to the use of that personal Information as set out in this Privacy Policy. Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from us, you consent to our use of the Personal Information as set out in this Privacy Policy.

2. Disclosure

To facilitate the purposes above and the provision of Products and Services to you, there may be situations where we are required to, disclose your Personal Information to the following classes of third parties:

  1. companies within Loob Group.
  2. regulatory authorities and enforcement agencies.
  3. any court of law or any relevant party in connection with any claim or legal proceedings.
  4. individuals, companies or organizations that act as our contractors, service providers, consultants, advisors and professional consultants (including without limitation to auditors and lawyers)/
  5. companies or organizations that assist us in processing your transactions and payments.

3. Transfer of Personal Information Outside Malaysia

If in the event where it may be necessary, your Personal Information may be processed by entities outside Malaysia. You hereby consent to us transferring your Personal Information outside of Malaysia, including to the class of third parties set out above.

We will take reasonable steps to safeguard your personal data and to ensure that the third parties will not use the data for any reason other than to provide the services they are contracted to provide.

4. Links to Other Websites

Links to our subsidiaries' websites and other third-party websites are provided for your convenience and reference. Such websites will not be subject to this Privacy Policy. We wish to advise that these linked websites may have their own applicable privacy policy. We do not accept any responsibility or liability for the content or the privacy policies on these linked websites.

5. Right to Request for Access to, Correction and Deletion of Personal Information

Subject to the provisions of the PDPA, you have the right to request for access to, correction of or deletion of your Personal Information, or withdraw your consent to any use of your Personal Information by contacting our Personal Data Protection Officer (in writing) as set out in Section 6 below.

On receipt of your written request, we may require you to provide proof of identity and additional information to enable us to verify your identity.

6. How to Contact Us

If you have any questions or feedback relating to your Personal Information and/or or this Privacy Policy; would like to withdraw your consent to any use of your Personal Information or this Privacy Policy as set out in this Privacy Policy; or would like to obtain access or make corrections to your Personal Information records, please contact our Personal Data Protection Officer as follows:

Head of Shared Services
Loob Holding Sdn Bhd
No.1, Nouvelle Industrial Park 2,
Lorong Teknologi 3/4A,Taman Sains Selangor,
Kota Damansara,47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Email: hr@loob.com.my
Fax: 03-6143 7580

You may also opt out from receiving marketing or promotional material at any time by selecting the ‘unsubscribe’ option provided in our emails.

In the event of discrepancies or inconsistencies between the English language version and Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy, the English language version shall prevail.

Privasi anda penting bagi kami. Dasar Privasi ini menjelaskan dasar kami dalam mengumpulkan, menggunakan dan mendedahkan Maklumat Peribadi anda mengikut Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") dan undang-undang Malaysia yang berkenaan. Maklumat Peribadi yang anda kemukakan kepada kami sekarang atau dari semasa ke semasa atau yang kami berikan kepada kami sebelumnya akan digunakan dan diproses, dan terus digunakan dan diproses oleh kami, sesuai dengan Dasar Privasi ini (seperti yang diubah atau disemak dari dari masa ke semasa). Dengan memberikan Maklumat Peribadi anda kepada kami, anda bersetuju dengan Dasar Privasi ini dan pengumpulan, penggunaan, akses, pemindahan, penyimpanan dan pemprosesan maklumat peribadi anda seperti yang dijelaskan dalam Dasar Privasi ini. Kami berhak mengubah, mengubah atau menyemak semula Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa. Sebarang pengemaskinian akan disiarkan di laman web kami.

Dalam Dasar Privasi ini,

"Loob" merujuk kepada Loob Holding Sdn Bhd (No Pendaftaran: 201001021759 (905529- P)).

"Maklumat Peribadi" merujuk kepada apa-apa maklumat yang dimiliki atau dikawal oleh kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda (atau individu lain) sehingga anda (atau individu lain) dikenal pasti atau dikenali dari maklumat tersebut atau dari maklumat lain yang dimiliki oleh kami.

"Produk dan Perkhidmatan" bermaksud sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh Loob.

"Kami", merujuk kepada Loob.

"Loob Group" merujuk kepada Loob Holding Sdn Bhd dan termasuk anak syarikatnya, syarikat berkaitan dan bersekutu sebagaimana yang ditakrifkan dalam Seksyen 7 Akta Syarikat 2016

1. Maklumat Peribadi

1.1 Apa yang kami kumpulkan dari anda

Supaya kami dapat memberi Produk dan Perkhidmatan kepada anda, kami mungkin meminta anda untuk mendedahkan Maklumat Peribadi tertentu, seperti:

  1. maklumat peribadi seperti nama, nombor kad pengenalan, umur, jantina, kewarganegaraan, tarikh lahir, alamat, nombor telefon, alamat e-mel dan maklumat lain.
  2. maklumat berkaitan Produk dan Perkhidmatan yang telah anda beli dari kami atau telah mendaftar dengan kami untuk pembelian, perkhidmatan, maklumat, kemas kini, pertanyaan, dll.
  3. minat atau pilihan peribadi seperti bahasa, produk atau kandungan, komunikasi dan pilihan pemasaran.
  4. maklumat lain yang, telah atau mungkin dikumpul oleh kami atau yang anda berikan kepada kami, dari semasa ke semasa, berkaitan dengan sebarang perkhidmatan, transaksi, peraduan, tinjauan, promosi, soal selidik, borang atau komunikasi dengan kami.
  5. foto anda dan gambar lain, melalui pengawasan video yang dipasang di beberapa bahagian premis kami yang sebahagian daripada infrastruktur keselamatan kami
  6. Nama pegguna, kata laluan, gambar profil dan pengecam-pengecam yang lain untuk mengakses aplikasi mudah alih Tealive.
  7. maklumat pembayaran (termasuk butiran akaun bank atau kad debit / kredit) semasa anda membuat pembayaran melalui aplikasi mudah alih Tealive, kad Tealive atau e-wallet anda.
  8. Maklumat mengenai minat umum anda dengan mengakses cookies yang tersimpan di komputer dan telefon bimbit anda semasa anda melayari laman web kami.

1.2 Bagaimana Maklumat Peribadi anda dikumpul

Maklumat Peribadi anda mungkin diperlolehi terus dari anda atau wakil anda yang sah termasuk:

  1. semasa anda mendaftar untuk membeli Produk dan Perkhidmatan atau mendaftarkan minat anda kepada kami untuk membeli atau mendapatkan maklumat, perkhidmatan dan kemas kini mengenai Produk dan Perkhidmatan.
  2. semasa anda mendaftar untuk tetapkan akaun anda di aplikasi mudah alih Tealive.
  3. semasa anda melayari laman web atau laman rangkaian sosial kami.
  4. semasa anda memasuki peraduan, acara pemasaran atau menjawab kaji selidik, promosi atau soal selidik.
  5. semasa anda bermain pemainan dalam talian kami.
  6. dari sumber pihak ketiga seperti agensi rujukan kredit, agensi pencegahan penipuan dan sumber maklumat yang tersedia untuk umum atau dengan rakan jenama yang kami bekerjasama.
  7. Sebarang transaksi atau pertanyaan atau komunikasi yang dibuat dengan atau kepada kami.
  8. semasa anda mengisi borang tuntutan hadiah.

1.3 Tujuan mengumpul dan memproses Maklumat Peribadi anda

Data Peribadi anda akan diproses oleh kami atau pihak ketiga yang lain (mengikut mana-mana yang berkenaan) seperti sekutu, penaja, rakan kongsi, juruaudit, perunding, peguam, penasihat, badan kerajaan, atau pihak lain yang berkaitan untuk tujuan berikut:

  1. untuk memproses permohonan, pertanyaan atau permintaan anda.
  2. untuk memberi Produk dan Perkhidmatan kepada anda termasuk memberi anda maklumat terkini.
  3. untuk tujuan pentadbiran dan operasi dalaman (termasuk tetapi tidak terhad kepada pengembangan produk, latihan, pengujian, penyelidikan, penyelesaian masalah, perakaunan dan pembayaran) dan bagi memudahkan pentadbiran dan pengurusan untuk memberi kesan kepada transaksi komersial sebagaimana yang anda perlukan.
  4. Untuk menjawab pertanyaan anda.
  5. Untuk menghasilkan data, laporan dan statistic awanama atau mematuhi cara yang tidak mengidentifikasi anda sebagai individu tertentu.
  6. Untuk membantu kami memantau dan menambah baik Produk dan Perkhidmatan kami.
  7. Untuk mematuhi undang-undang, proses atau pertanyaan oleh pihak berkusa, dan agensi penguatkuasaan.
  8. untuk menegakkan dan / atau mempertahankan mana-mana hak kita.
  9. untuk menyimpan rekod yang diperlukan bagi tujuan keselamatan, tuntutan atau undang- undang lain
  10. untuk memasarkan dan mempromosikan produk dan perkhidmatan lain yang ditawarkan atau mungkin ditawarkan oleh kami atau rakan kongsi kami dari semasa ke semasa; dan/atau
  11. apa-apa tujuan lain seperti yang dapat ditentukan oleh kami dari semasa ke semasa sehingga yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkaitan.

1.4 Data Peribadi Sensitif

Kami tidak mengumpul maklumat yang dikategorikan sebagai "Data Peribadi Sensitif" dari anda. Sekiranya pengumpulan maklumat tersebut (yang merangkumi sejarah perubatan dan kondisi, agama, dan kepercayaan politik) segera terjadi, kami akan meminta persetujuan eksplisit anda.

1.5 Keperluan Maklumat

Adalah perlu bagi kami untuk mengumpulkan dan memproses Maklumat Peribadi anda agar kami dapat memberikan Produk and Perkihdmatan kepada anda. Sekiranya anda memilih untuk tidak memberi kami Maklumat Peribadi anda, tidak menyetujui pemberitahuan privasi kami atau menarik balik persetujuan anda di sini, kami mungkin tidak dapat memberi anda Produk dan Perkhidmatan tertentu, jika sama sekali.

1.6 Pengekalan Data

Kami akan menyimpan Maklumat Peribadi anda sambil mematuhi Dasar Privasi ini selama hubungan anda bersama kami, atau untuk jangka masa yang mungkin diperlukan bagi melindungi kepentingan kami atau jika dikehendaki oleh undang-undang. Kami kemudian akan segera membuang Maklumat Peribadi selepas waktu ini.

1.7 Keizinan Anda

Dengan memberikan Maklumat peribadi anda kepada kami, anda menyutujui penggunaan Maklumat peribadi tersebut sebagaimana dinyatakan dalam Dasar Privasi ini. Di mana anda telah menyatakan persetujuan anda untuk menerima pemasaran atau promosi terkini dari kami, anda menyetujui penggunaan Maklumat Peribadi seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

2. Pendedahan

Untuk memudahkan tujuan di atas dan penyediaan produk dan perkhidmatan kepada anda, mungkin ada situasi di mana kami diminta untuk mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada kelas pihak ketiga berikut:

  1. syarikat dalam Loob Group.
  2. pihak berkuasa pengawalseliaan dan agensi penguatkuasaan.
  3. mana-mana pengadilan atau pihak terkait yang berkait dengan tuntutan atau proses undang- undang.
  4. individu, syarikat atau organisasi yang bertindak sebagai kontraktor, penyedia perkhidmatan, perunding, penasihat dan perunding profesional kami (termasuk tanpa had kepada juruaudit dan peguam)
  5. syarikat atau organisasi yang membantu kami dalam memproses transaksi dan pembayaran anda.

3. Pemindahan Maklumat Peribadi ke Luar Malaysia

Sekiranya diperlukan, Maklumat Peribadi anda boleh diproses oleh entiti di luar Malaysia. Anda dengan ini mengizinkan kami memindahkan Maklumat Peribadi anda ke luar Malaysia, termasuk ke kelas pihak ketiga yang dinyatakan di atas.

Kami akan mengambil langkah yang wajar bagi melindungi data peribadi anda dan untuk memastikan bahawa pihak ketiga tidak akan menggunakan data tersebut dengan alasan lain selain daripada memberikan perkhidmatan yang dikontrakkan.

4. Pautan ke lawan web lain

Pautan ke laman web anak syarikat kami dan laman web pihak ketiga lain disediakan bagi kemudahan dan rujukan anda. Laman web sedemikian tidak akan tertakluk pada Dasar Privasi ini. Kami ingin menasihati bahawa laman web yang dipautkan mungkin mempunyai dasar privasi mereka sendiri. Kami tidak mengambil tanggungjawab atau tanggungan terhadap kandungan atau dasar privasi di laman web yang dipautkan.

5. Hak untuk Memohon Akses, Pembetulan dan Penghapusan Maklumat Peribadi

Tertakluk kepada ketentuan PDPA, anda berhak untuk meminta akses, pembetulan atau penghapusan Maklumat Peribadi anda, atau menarik balik persetujuan anda untuk penggunaan Maklumat Peribadi anda dengan menghubungi Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami (secara bertulis) seperti dinyatakan dalam Bahagian 6 di bawah.

Setelah menerima permintaan bertulis anda, kami mungkin meminta anda memberikan bukti identiti dan maklumat tambahan bagi membolehkan kami mengesahkan identiti anda.

6. Cara Menghubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau maklum balas yang berkaitan dengan Maklumat Peribadi anda dan / atau Dasar Privasi ini; ingin menarik balik persetujuan anda untuk penggunaan Maklumat Peribadi anda atau Dasar Privasi ini seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini; atau ingin mendapatkan akses atau membuat pembetulan pada Maklumat Peribadi, sila hubungi Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami seperti berikut:

Ketua Perkhidmatan Berkongsi
Loob Holding Sdn Bhd
No.1, Taman Perindustrian Nouvelle 2,
Lorong Teknologi 3 / 4A, Taman Sains Selangor,
Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

E-mel: hr@loob.com.my
Tel: 03-6151 8581
Faks: 03-6143 7580

Anda juga boleh memilih untuk tidak menerima bahan pemasaran atau promosi pada bila-bila masa dengan memilih pilihan ‘batalkan langganan’ yang disediakan dalam e-mel kami.

Sekiranya terdapat percanggahan atau ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia dalam Dasar Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai

Tea leaves